-

Kuinka nopeuttaa ansiopäivärahahakemusten käsittelyä?

21.11.2023

Palvelualojen työttömyyskassa saa ajoittain suuren määrän ansiopäivärahahakemuksia lyhyen ajan sisällä. Tämä voi aiheuttaa käsittelyaikojen pidentymistä ja tavallista suurempaa ruuhkaa asiakaspalvelussa. Erityisesti kuunvaihteessa saamme paljon hakemuksia ja yhteydenottoja.

Olemme koostaneet alle muistilistaa niistä tavoista, joilla jokainen voi omalta osaltaan edistää hakemusten joutuisaa käsittelyä:

Lisää tehoa automaattisista päätöksistä

Lokakuusta 2023 alkaen olemme hyödyntäneet automaattista päätöksentekoa tiettyjen osa-aikatyötä sisältävien jatkohakemusten käsittelyssä. Osa-aikatyötä sisältävä hakemus (nk. soviteltu hakemus) voidaan käsitellä todennäköisemmin automaattisesti ja nopeammin, jos toimit seuraavasti:

  • Lähetä hakemuksesi aina kuukauden hakujaksoissa, oman palkanmaksurytmisi mukaisesti (esim. 16.11.–15.12.). Liian lyhyeltä tai pitkältä hakujaksolta täytetty hakemus ohjautuu manuaaliseen käsittelyyn.
  • Lähetä hakemuksesi säännöllisesti kerran kuukaudessa. Katkot hakujaksojen välissä voivat lisätä selvityspyyntöjen tarvetta, mikä hidastaa käsittelyä. Jos lähetät useamman kuukauden hakemukset samalla kertaa, ne siirtyvät myös manuaaliseen käsittelyyn.

Automaattinen päätöksenteko hyödyttää kaikkia kassan jäseniä, myös niitä, joiden hakemuksia ei ratkaista automaattisesti. Kun osa hakemuksista ratkaistaan automaattisesti, kassa voi kohdistaa niistä vapautuvat voimavarat esimerkiksi asiakaspalveluun ja muiden hakemusten käsittelyyn.

Muita tapoja nopeuttaa hakemusten käsittelyä

Alta löydät muita yleisiä vinkkejä, joilla voit nopeuttaa hakemusten käsittelyä, vaikka et saisikaan automaattista päätöstä.

  • Jos asiasi koskee Palvelualojen ammattiliitto PAMin jäsenmaksuja tai jäsenyyttä, olethan yhteydessä suoraan liiton jäsenpalveluihin (puh. 030 100 600).
  • Ennen kuin olet yhteydessä asiakaspalveluumme, tarkista löydätkö vastauksen kysymykseesi verkkosivuiltamme. Verkkosivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa mm. kohdista Yleistä ansiopäivärahastaNäin haet ansiopäivärahaa ja Osa-aikatyö ja päiväraha.
  • Älä lähetä samasta aiheesta useampaa viestiä tai tiedustele viestin perille saapumista uudella viestillä. Jokainen uusi viesti aloittaa uuden käsittelyketjun, joka pitkittää viestien vastausaikaa ja ruuhkauttaa asiakaspalvelua.
  • Jos ansiotulosi ylittää hakujaksolla suojaosan (279 tai 300 euroa, hakujakson pituudesta riippuen), muista ilmoittaa asiasta hakemuksessasi kohdassa "Palkanmaksupäivä".
  • Muista, että voit hakea päivärahaa takautuvasti enintään kolmen kuukauden ajalta.

Verkkopalvelussamme voit mm. täyttää ansiopäivärahahakemuksen, lähettää liitteitä ja verkkoviestejä sekä seurata oman hakemuksesi käsittelyä. Hakemusten yleistä käsittelytilannetta voit seurata täältä.

Teemme parhaamme, että hakemuksesi saadaan käsiteltyä mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti. Kiitos yhteistyöstä!