-

Näin täytät hakemuksen verkkopalvelussa

Voit täyttää ansiopäivärahahakemuksen Palvelualojen työttömyyskassan verkkopalvelussa. Järjestelmä ohjaa hakemuksen täyttämistä vastaustesi perusteella ja tarjoaa sinulle oikeanlaisen lomaketyypin täytettäväksi.

Huomioithan, että ansiopäivärahaa haetaan aina jälkikäteen. Voit täyttää hakemuksen aikaisintaan haettavan jakson viimeisenä päivänä. Ensimmäisen hakemuksesi voit toimittaa kahdelta viikolta ja jatkohakemukset joko neljän viikon tai kuukauden jaksoissa.

Lue alta ohjeistuksemme hakemuksen täyttämiseen. Mikäli tarvitset lisäneuvontaa, voit soittaa puhelinpalveluumme (puh. 020 690 211, ma-pe klo 10.00 - 14.00).

Kirjautuminen palveluun tapahtuu sivuston oikeassa ylänurkassa näkyvän Verkkopalvelu -painikkeen kautta.

Voit kirjautua verkkopalveluun omilla pankkitunnuksillasi, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Tunnistautumisen jälkeen sinut ohjataan verkkopalvelun etusivulle.

Pääset täyttämään ansiopäivärahahakemuksen verkkopalvelun etusivulta valitsemalla kohdan 'Hae ansiopäivärahaa'.

 

Kirjauduttuasi verkkopalveluun ja valittuasi 'Hae ansiopäivärahaa', ohjelma ohjaa sinut vastaamaan esivalintakysymyksiin. Valitse vaihtoehto, joka parhaiten kuvaa tilannettasi ja paina 'Jatka'.

                              


Jos haet päivärahaa ensimmäistä kertaa tai edellisestä maksetusta päivästä on kulunut yli 6 kuukautta, sinut ohjataan täyttämään laajempaa lomaketta. Laajempaan lomakkeeseen kuuluu lähtötilannettasi kartoittavat kysymykset (Sivut 1-4). Voit seurata hakemuksen etenemistä yläreunassa olevalta riviltä.


Jos olet jo ansiopäivärahan saaja tai aiemmasta maksusta on vain lyhyt tauko, sinut ohjataan täyttämään suppeampaa lomaketta eli ns.jatkohakemusta.

Muistathan tarkistaa ja päivittää tarvittaessa yhteystietosi. Täytä kaikki pyydetyt perustiedot huolellisesti. Tarkemmat ohjeistukset löydät verkkopalvelusta kysymysmerkki –painikkeen tai 'Ohje' painikkeen alta.

                                                    ​​​​​​​

Muistathan aina ilmoittaa yritystoiminnastasi työttömyyskassalle ja TE-toimistoon. TE-toimisto tekee päätöksen siitä, onko hakijan yritystoiminta riittävän pienimuotoista, että sen ohella voi olla kokoaikatyön hakija ja saada ansiopäivärahaa. Työttömyyskassa tekee päivärahapäätöksen TE-toimiston antaman lausunnon pohjalta. Lisätietoja sivutoimisen yritystoiminnan vaikutuksista päivärahaan voit lukea täältä.

Työttömyyskassalle yritystoiminnasta ilmoitetaan hakemuksessa. Yritystoimintaa koskevat tarkentavat kysymykset esitetään vain niille, jotka ilmoittavat alkuvalinnoissa harjoittavansa sivutoimista yritystoimintaa.


Jos olet aloittanut esimerkiksi yritystoiminnan kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta tai teet työvuoroja ruokalähettipalvelun (Wolt, Foodora) kautta, tulee myös nämä ilmoittaa hakemuksessa kohdassa yritystoiminta. Yrittäjänä tehtyjä työtunteja ei merkitä hakemuksen kalenteriosioon.

Jatkohakemuksissasi on valmiina oletuksena se vastaus, jonka olet antanut edellisessä hakemuksessa. 


Kohdassa 'Tiedot haettavalta ajalta' , ilmoita mitä olet tehnyt hakujakson aikana. Jos olet esimerkiksi ollut pääasiallisesti työtön, valitse valikosta vaihtoehto ”työtön”. Jos hakujaksolla on ollut sekä työttömiä-, että työpäiviä, valitse molemmat vaihtoehdot. Jos sinulla on ollut useampi työnantaja, ilmoita jokaisen työnantajan tiedot omalle rivilleen. 

                      


Ilmoita palkalliset työtunnit työpäiville tunteina ja minuutteina, esim. 04:30, jos työtä on tehty 4h 30min. Muista merkitä taulukkoon myös palkalliset sairaus- ja loma-ajan tunnit maksetun mukaisesti.


Huomioithan, että sivutoimiseen yritystoimintaan käytettyjä työtunteja ei ilmoiteta  ansiopäivärahahakemuksessa.

Kun olet täyttänyt tiedot jokaisen päivän osalta, paina nappia "Valmis".

Ansiopäivärahan sovittelu tapahtuu maksuperusteisesti. Maksuperusteinen sovittelu tarkoittaa sitä, että haettavan jakson aikana maksettu palkka vaikuttaa päivärahaan riippumatta siitä, milloin työ on tehty. Siksi hakujaksolla maksettava ansiotulo tulee aina ilmoittaa kassalle. Tehdyt työpäivät ja palkka pitää ilmoittaa myös silloin, kun ansio jää alle 300/279 euron suojaosan. Voit lukea lisää palkan vaikutuksesta päivärahaan täältä.

Kohdassa 'Palkanmaksupäivä' voit ilmoittaa ne palkkapäivät, jotka osuvat hakujaksolle.

Mikäli palkka tekemistäsi työtunneista maksetaan myöhemmin, esimeriksi seuraavassa kuussa, valitse kohdassa Palkanmaksupäivä 'Kyllä' ja ilmoita arviosi tulevasta palkanmaksupäivästä. Jos hakujaksollasi on useampi maksupäivä, paina 'Lisää päivä', jolloin voit lisätä toisen palkanmaksupäivän.

Kohdassa Lisätietoja voit tarvittaessa täydentää hakemuksesi tietoja vapaamuotoisella viestillä. 


Voit toimittaa tarvittavat liitteet kassalle hakemuksen yhteydessä tai myöhemmin verkkopalvelun etusivulta löytyvän 'lähetä liitteitä' -toiminnon kautta. Voit lisätä kerralla enintään kymmenen (10) liitettä.

1. Klikkaa painiketta ’Lisää uusi liite’.

2. Valitse pudotusvalikosta liitetiedoston tyyppi.

3. Klikkaa painiketta ’Valitse tiedosto’. Hae liitetiedosto oman tietokoneesi hakemistosta.

4. Seuraavan liitteen voit lisätä painamalla uudelleen ’Lisää uusi liite’ -painiketta.

 

                             


HUOM. Useamman liitteen kerralla lähettäminen onnistuu vain, jos liitetiedostoilla on eri nimet. Älä siis yritä lähettää samannimisiä tiedostaja kerralla vaan nimeä kaikki tiedostot yksilöllisesti (esim. palkkalaskelma1, palkkalaskelma2 jne.). Jos tilanteesi selvittämiseksi tarvitaan enemmän kuin kymmenen liitettä, voit lähettää tarvittavat lisäliitteet kohdasta ’Lähetä liitteitä’. Yksi palvelutapahtuma voi jälleen sisältää kymmenen liitettä.

Löydät tarkempaa tietoa ensimmäiseen hakemukseen tarvittavista liitteistä täältä.

Lopuksi, lähetä hakemus kassalle painamalla 'Allekirjoita ja hyväksy'