-

Muista ilmoittaa opinnoistasi TE-toimistoon ja työttömyyskassaan

01.03.2023

Jos aloitat opiskelun työttömänä työnhakijana tai sinulla on opinnot kesken ilmoittautuessasi työnhakijaksi, muista aina ilmoittaa opiskelusta TE-toimistoon ja merkitä tieto opiskelustasi ansiopäivärahahakemukseesi.

TE-toimisto selvittää, onko opiskelusi sivutoimista vai päätoimista. Tämän jälkeen TE-toimisto antaa asiasta lausunnon työttömyyskassalle.

Sivutoimisella opiskelijalla voi olla oikeus ansiopäivärahaan. Tämä edellyttää sitä, että pidät työnhakusi voimassa TE-toimistossa myös opintojen ajan. Päätoiminen opiskelu on yleensä este ansiopäivärahan maksamiselle. TE-toimisto voi katsoa opinnot päätoimisiksi, vaikka et olisi oikeutettu Kelan myöntämään opintotukeen.

Päätoimisen opiskelun aikana sinulla on oikeus ansiopäivärahaan vain silloin, kun opinnoista on sovittu TE-toimiston kanssa. Tässäkin tapauksessa kassa tarvitsee asiasta TE-toimiston antaman lausunnon. Lisätietoa ansiopäivärahalla opiskelusta löydät Työmarkkinatorilta.

Jos et ilmoita opintojen aloittamisesta TE-toimistoon ja työttömyyskassaan, asia voi pahimmillaan johtaa maksettujen etuuksien takaisinperintään, kassan sanktioon (huomautus, varoitus tai jäsenyydestä erottaminen) ja poliisitutkintaan. Näin voi käydä, jos opinnot tulevat ilmi jälkikäteen, ja TE-toimisto katsoo ne takautuvasti päätoimisiksi.

Jos sinulla on kysyttävää opintojen vaikutuksesta ansiopäivärahaan, voit olla meihin yhteydessä puhelimitse (puh. 020 690 211, ma-pe klo 10-14) tai verkkopalvelumme kautta.